Samenvatting

Kernactiviteiten
Royal Cosun is een agro-industriële coöperatie. De ambitie is de plantaardige grondstof optimaal te benutten; dat is goed voor het milieu, rendement en beantwoordt aan de maatschappelijke behoefte aan verantwoorde producten en productiewijzen. We maken ingrediënten voor voeding, non-food en de chemie.

Aantal vestigingen
Al onze industriële activiteiten zijn gebaseerd op de grootschalige verwerking van plantaardige grondstoffen, ook wel aangeduid als groene biomassa. Wij zijn georganiseerd in vijf groepen en enkele kleinere bedrijfsonderdelen:

  • Suiker Unie verwerkt bieten en produceert suiker en –specialiteiten.

  • Aviko verwerkt aardappelen tot frites en diverse specialiteiten, zowel koelvers als diepvries.

  • Sensus produceert inuline en oligofructose uit cichorei voor toepassing in specifieke voedingsmiddelen.

  • SVZ bewerkt fruit en groenten tot concentraten en purees voor de voedingsmiddelenindustrie.

  • Bij Duynie draait alles om het optimaal verwaarden van organische bijproducten uit de voedingsmiddelensector en dus ook van de Cosun bedrijven.

  • Cosun Biobased Products is een startende onderneming die speciale ingrediënten voor non-food toepassingen op de markt brengt.

  • Cosun Food Technology Centre is het eigen kennis- en expertisecentrum waar kennis over procestechnologie en productontwikkeling wordt gebundeld en verder ontwikkeld.

Aantal medewerkers
ca. 3.900

Ambitie

Wie zijn wij
Royal Cosun is een agro-industrieel concern en stevig geworteld in de primaire sector. De bedrijven die tot Cosun behoren zijn Aviko, Duynie, Sensus, Suiker Unie, SVZ en Cosun Biobased Products. Ze maken ingrediënten en producten voor voeding die hun weg vinden naar de levensmiddelenindustrie, foodservice en retail. En in toenemende mate ook componenten voor non-food toepassingen.

 De ambitie is de grondstof zoveel mogelijk te benutten; dat is goed voor het milieu, het rendement en beantwoordt aan de maatschappelijke behoefte aan verantwoorde producten en productiewijzen. Zo leveren onze bedrijven ook producten aan de veevoedersector en worden restproducten gebruikt voor biogasproductie.

Royal Cosun werd ruim 115 jaar geleden opgericht door Nederlandse suikerbietentelers die zich verenigden in een coöperatie. De coöperatie telt rond de 9.000 leden c.q. aandeelhouders en is uitgegroeid tot een onderneming met zo’n 3.900 medewerkers [in FTE] en een concernomzet van circa € 1,9 miljard per jaar.

Visie
Cosun’s ambitie is alle plantaardige grondstoffen optimaal te benutten. Het accent ligt historisch op voeding als primaire en hoogwaardige toepassing. Vrijwel al onze bedrijven leveren ook (neven)producten die worden benut in diervoeding of hun weg vinden naar non-food toepassingen. Denk maar aan natuurlijke voedingsvezels, zetmeeltoepassingen, natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, herwinbare mineralen en meststoffen. Als alle bruikbare stoffen zijn gewonnen, worden de restanten steeds vaker vergist om er ‘groene’ energie mee op te wekken. Zelfs uit de waterzuivering wordt energie gewonnen en weer in de eigen productieprocessen gebruikt. Dat doen de Cosun bedrijven niet alleen, maar ook in samenwerking met andere partijen.

Waarden en Doelen
Ook toen duurzaamheid nog geen ‘trending topic’ was, deden wij daar al volop aan.

Cosun werkt met plantaardige grondstoffen en heeft zich toegelegd op grootschalige verwerking met behulp van ingenieuze procestechnologie. Geen wonder dat we ons vooral richten op duurzame teelt en efficiënte processen om verspilling en onnodige belasting van het milieu en de leefomgeving tegen te gaan. Lees over wat wij doen aan het optimaliseren van onze productieprocessen, hoe wij werken aan nog efficiënter omgaan met energie hoe Suiker Unie fors investeert in het benutten van plantaardige resten voor het produceren van groen gas en hoe Aviko vele vliegen in één klap slaat om de productie van frites te brengen.

Carrière

Instroom
Cosun heeft gemiddeld 3.500 medewerkers teruggerekend in voltijdbanen. Deze collega`s van ons zijn in dienst bij de concernorganisatie van Cosun (Cosun hoofdkantoor, CFTC en SSC ICT) of bij één van de businessgroepen, op locaties in Nederland of het buitenland.

 We zijn niet groot, maar ook niet klein. We kennen een platte organisatiestructuur. Prima omstandigheden om eigen initiatieven te ontplooien en waarbij perspectief geboden wordt voor verdere professionele ontwikkeling binnen een overzichtelijke werkomgeving.

We stimuleren onze medewerkers om het beste uit zichzelf te halen. Maar we verwachten dan ook wat van ze.

Samenwerken staat bij ons hoog in het vaandel, samenwerken in teams en projectgroepen. Samen weten we meer, kunnen we meer en bereiken we betere resultaten. We delen hiervoor onze kennis en ervaringen met onze collega`s concernbreed, om onze processen verder te verbeteren. Wij waarderen initiatief. Met beide benen op de grond, maar ook met verbeeldingskracht. Bij Cosun krijg je snel de verantwoordelijkheid, om binnen de gestelde afspraken en kaders je functie naar eigen inzicht in te vullen.

Herken je je hierin? En spreekt het je aan om in een dergelijke omgeving te werken, omringd door ondernemende en ambitieuze collega`s? Dan willen we je graag beter leren kennen. Misschien word jij dan wel onze nieuwe collega!

Ontwikkelen en leren
Binnen Cosun krijg je al snel eigen verantwoordelijkheid. De functies binnen Cosun zijn over het algemeen breed, waardoor je je ook breed ontwikkelt en in de gelegenheid bent om de functie naar eigen inzicht in te vullen. Dit natuurlijk wel binnen de gestelde kaders van de functie en de waarden en normen van Cosun.

Jaarlijks vinden er (functionerings)gesprekken plaats waar je met je leidinggevende spreekt over de mate waarin de taken en projecten zijn gerealiseerd, maar ook waar de verdere ontwikkelingskansen liggen. Dit jaarlijkse functioneringsgesprek hanteren we, om zo gericht een ontwikkelingsafspraak met je aan te gaan. Deze ontwikkeling kan gericht zijn op het maken van stappen binnen de huidige functie, maar ook op volgende stappen in je loopbaan binnen de businessgroep of elders binnen het concern.

Cosun trainingen en opleidingen
Sommige trainingen en opleidingen zijn voor onze collega`s uit het gehele concern interessant. Daarom worden deze vanuit één centraal punt opgepakt, ingevuld en aangeboden. Veelal zijn dit cursussen, workshops, trainingen en opleidingen voor hoger opgeleiden. Zo zijn er tal van interne trainingen ontstaan, waar collega`s vanuit de verschillende groepen bij aansluiten. Voorbeeld hiervan zijn de bedrijfsintroductiecursus ‘Cosun in Focus’, ‘Food technology for non technologists’, ‘Projectmanagement’, Finance for non-financials of het ‘Young Managers Programme’.

Externe training-en opleidingsmogelijkheden
Binnen de voedingsbranche volgen de ontwikkelingen in ondermeer de markt, de (proces)technologie en research & development elkaar razendsnel op. We willen hier voorop lopen. Daarom werken er bij alle bedrijfsonderdelen collega’s met specifieke kennis en vaardigheden ingegeven door de aard van het bedrijf en de activiteiten. Vaak zijn dit specialisten die interesse hebben in vakopleidingen en trainingen zoals Helicon opleidingen, die worden gegeven op de agrarische opleidingcentra en Vapro. Het is niet voor niets dat ieder Cosun bedrijf veel investeert in de ontwikkeling van kennisprogramma’s die aansluiten op specifieke behoeftes. Dit kunnen in-company trainingen zijn, maar ook extern te volgen opleidingen en cursussen.

Doorgroeimogelijkheden
Cosun ondersteunt medewerkers in hun loopbaanontwikkeling. De (interne)training- en opleidingsmogelijkheden en de groeikansen binnen een functie zijn hier voorbeelden van.

Daarnaast hebben we het beleid om bij een vacature voor een vaste functie of een tijdelijke aanvulling op projectbasis, eerst intern te zoeken naar een geschikte kandidaat voordat de stap naar externe werving wordt gemaakt. Alle bedrijfsonderdelen handelen naar deze afspraak. Hiermee stimuleren we de kansen voor een medewerker om door te groeien binnen de businessgroep of juist verder binnen het concern, naar een andere Cosun businessgroep.

Tegelijkertijd organiseren we jaarlijks de MD (management development) reviews, waarbij op concernniveau de capaciteiten en vaardigheden van alle hoger opgeleiden in het concern worden doorgesproken. Dit eveneens om de interne doorstroom en ontwikkeling te stimuleren, naar de behoefte van de medewerker en naar de behoefte van de organisatie.